Chia Cake, czyli fit placek bez cukru, tłuszczu i mąki.

Cześć Kochani!

Dawno nie wrzucałam przepisu na zdrowe smakołyki, dlatego już pędzę nadrobić zaległości.
Ma być zdrowo, szybko i pysznie - nie może więc zabraknąć Chia Cake, a właściwie placka bez mąki, cukru i tłuszczu. Jego składniki są źródłem zdrowia i dodają energii na cały dzień. Placek jest łatwy do przyrządzenia, bo nie wymaga pieczenia. Dodatkowo nie zawiera pszenicy i zaspokaja apetyt na słodycze. Stanowi idealną przekąskę lub deser do kawy.


STARTUJEMY:
1/2 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki orzechów (dowolne: włoskie, ziemne niesolone, nerkowca)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki nasion chia 
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka prawdziwego kakao
400 g suszonych moreli (można zastąpić daktylami)

opcjonalnie:
kilka łyżek wody
mielony ksylitol do posypania


Mikserem rozdrabniamy płatki owsiane, orzechy, wiórki kokosowe, chia. 
Dodajemy cynamon i kakao.
Pod koniec dorzucamy suszone owoce i blendujemy wszystko, dopóki masa nie stanie się kleista.
Wyrabiamy "ciasto", w razie potrzeby dodajemy wody.

Mieszankę umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia - u mnie forma o średnicy ok. 20cm
Chłodzimy w lodówce aż masa stężeje i będzie gotowa do krojenia.




Przed podaniem można ciasto posypać zmielonym ksylitolem, udekorować owocami lub jogurtem.
Tym, którzy dysponują czasem, polecam podawać ciasto z jogurtowym kremem (jogurt grecki z miodem i żelatyną).
Pysznie smakuje z kubkiem ciepłego kakao, mleka lub kawy zbożowej, mniam!



Jeżeli forma placka komuś nie odpowiada, z ciasta można uformować kuleczki i obtoczyć je w kakao lub wiórkach kokosowych. 

Pysznie, szybko i zdrowo! Nie widzę więc powodu dlaczego mielibyście nie skusić się na tę super zdrową słodycz :)

Ściskam bardzo mocno i pozdrawiam serdecznie! :*
/Gabriela


CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Nie zgadzam się na kopiowanie zdjęć, grafik i treści. Obsługiwane przez usługę Blogger.