FIT muffiny bananowo-orzechowe BEZ MĄKI

Witajcie Kochani!

Jak dawno nie wrzucałam tutaj żadnego przepisu! Codziennie karmię Was słodkimi śniadaniami na Facebooku i Instagramie, więc pomyślałam, że czas najwyższy pokarmić również i tych, którzy zaglądają na moją stronę :)

Dzisiaj poniosła mnie fantazja i wykombinowałam proste, szybkie i zdrowe babeczki, które powstały właściwie z resztek, którymi dysponowałam akurat w domu (na wykończeniu: płatki owsiane, masło orzechowe, jogurt naturalny :p )



3 dojrzałe banany
1 jajko
3 łyżki masła orzechowego
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 szklanka mąki owsianej (uzyskasz ją dzięki zmieleniu płatków owsianych w młynku do kawy)
1/2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki miodu (może być ksylitol)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

dodatkowo u mnie: garść porzeczek (mogą być maliny, borówki, agrest, itp.)

Banany rozgniatamy widelcem i łączymy z resztą składników.
Ciastem napełniamy formę do muffinek (w papilotkach!) i pieczemy około 30 minut w 180* z termoobiegiem.



Muffiny nie dość, że są zdrowe, to na dodatek są bardzo puszyste i wilgotne - takie, jak lubię! W smaku zdecydowanie dominują banan i masło orzechowe, ale dzięki kwaskowym porzeczkom wszystkie smaki doskonale się balansują.



To mam jutrzejsze śniadanie już z głowy! Kubek kawy zbożowej i FIT muffina do ręki i śniadanie jak się patrzy! 
Lubicie takie wynalazki? Jeżeli tak, to podajcie mi Wasze pomysły na szybkie i zdrowe przekąski. Ciągle mi ich mało! :)

Smacznego!  I dużo zdrowia Wam życzę :*
/Gabriela

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Nie zgadzam się na kopiowanie zdjęć, grafik i treści. Obsługiwane przez usługę Blogger.