Ziarna dają siłę! + KONKURS

Witajcie Kochani!

Dzisiaj będzie i o zdrowym jedzeniu i o zdrowej rywalizacji, bowiem pod koniec tego wpisu zapraszam Was do bardzo spontanicznego konkursu :) Ale o tym za chwilę.

Jakiś czas temu dostałam na urodziny książkę Chrissy Freer - Ziarna Dają Siłę. Strzał w dziesiątkę, bowiem od tamtej pory ten przewodnik stał się moją inspiracją w tworzeniu zdrowych smakołyków, za którymi (oczywiście!) przepadam.



Główne role grają:
  • quinoa (komosa ryżowa)
  • amarantus (szarłat)
  • gryka (kasza gryczana)
  • ryż brązowy
  • chia (szałwia hiszpańska)
  • proso (kasza jaglana)
  • owies
  • orkisz i kamut
  • jęczmień
  • farro (pszenica płaskurka) i frikeh
Cudowności i pyszności, które z dnia na dzień staram się wdrażać do swojej diety. Najlepiej znane mi ziarna to oczywiście chia, proso i owies, które grają pierwsze skrzypce podczas śniadań. 

Chcę się z Wami podzielić przepisem na przepyszne ciasteczka z amarantusem, które tak bardzo nam smakują, że piekłam je już dwa razy w tym tygodniu :) Zapraszam:

ciasteczka z amarantusem i żurawiną

* 80 g niesolonego masła
* 1 duża łyżka masła orzechowego 
* 2 łyżki miodu
* 1 szklanka mąki pszennej
* 2 szklanki preparowanego ziarna amarantusa
* 1/3 szklanki brązowego cukru
* garść suszonej żurawiny (można zastąpić innymi bakaliami)
* 1 jajko, lekko roztrzepane

- rozgrzej piekarnik do 180* (termoobieg)
-masła oraz miód podgrzewaj aż się roztopią i połączą. Odstaw do ostygnięcia
- do miski wsyp resztę składników, dodaj jajko i ostudzone masła z miodem. Starannie wymieszaj dłonią
- łyżką stołową nabieraj ciasto i formuj kuleczki, lekko spłaszczając
-piec na papierze do pieczenia przez 10-12 minut. Studzić na kratce.



Pomimo wielu kulinarnych eksperymentów, wciąż poszukuję nowych i sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem super-ziaren z dzisiejszego wpisu. Wobec tego, ogłaszam KONKURS :) Do wygrania są dwa zestawy kosmetyków ufundowanych przez Ava Laboratorium: krem odżywczy na noc i aktywny krem pod oczy z serii BIO rokitnik. Wszystko to w zgodzie z naturą :)





ZASADY KONKURSU:
  1. W komentarzach poniżej podzielcie się przepisem na pyszne i zdrowe smakołyki, w których główną rolę grają super-ziarna wymienione wyżej (na słodko, wytrwanie bądź koktajlowo). Podpiszcie się, abym nie miała problemów z ogłoszeniem zwycięzcy :)
  2.  Każdy z uczestników może zamieścić tylko 1 propozycję
  3. Dodatkowym warunkiem jest polubienie fanpage'a Ava Kosmetyczne Laboratorium (klik klik)
  4. Będzie mi bardzo miło, jeśli polubicie życieinspiruje.pl na FB lub moje konto na Instagramie - lecz to nie jest warunek :)
  5. Konkurs trwa od teraz, tj. od publikacji tego wpisu do soboty - 30.01.2016 do godz. 23:00
  6. Wyniki zostaną podane już w niedzielę - 31.01.2016 do godz. 12:00 - w tym wpisie i na Facebooku
  7. Zwycięzca będzie zobowiązany do przesłania swoich danych adresowych w ciągu 3 dni od ogłoszenia wyników (po tym czasie zostanie wybrana inna osoba). Można to zrobić przez formularz kontaktowy, bądź w prywatnej wiadomości na fanpage'u
  8. Nagrody wysyła sponsor konkursu Ava Laboratorium w przeciągu 7 dni roboczych na terenie całej Polski.
Dwa przepisy, które najbardziej będą bliskie mojemu podniebieniu, zostaną nagrodzone :) Dla ułatwienia dodam, że nie przepadam za mięsem i nie gardzę słodkościami:)

Powodzenia, Kochani!
/Gaja


WYNIKI KONKURSU:


Kochani, bardzo Wam dziękuję za tak liczne uczestnictwo w konkursie Ziarna Dają Siłę. Wszystkie przepisy na pewno wykorzystam w swojej kuchni, prędzej czy później. Obiecuję!



Moimi faworytami zostały kotleciki z kaszy gryczanej p. Agnieszki Andrysiak, oraz tarta z figami od p. Marceli Maj :) Gratuluję serdecznie!!! 

W miarę możliwości proszę o jak najszybszy kontakt ze mną i przesłanie danych adresowych do 3 lutego.


Pozostałym uczestnikom bardzo dziękuję za wzcięcie udziału w konkursie i mam nadzieję, że już wkrótce znowu się tutaj spotkamy przy kolejnym takim wyzwaniu :)

Buziaki :*
/Gaja 


CONVERSATION

38 komentarze:

  1. No to zaczynam kombinować co Ci zasmakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kombinuj, kombinuj! Ja już zacieram ręce :)

      Usuń
    2. Moja propozycja to kuleczki amarantusowe z daktylami

      Składniki:
      1 tabliczka gorzkiej czekolady (min. 75%)
      3 łyżki kakao
      100g daktyli
      1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego
      4 łyżki mleka

      Przygotowanie:
      1. Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Następnie zmiksuj je na jednolitą masę.
      2. Roztop czekoladę.
      3. Zmieszaj wszystkie składniki w misce i formuj kuleczki.
      4. Można odstawić do lodówki, żeby masa całkiem stężała, ale nie jest to konieczne.

      Zdjęcie dostępne na moim instragramie https://www.instagram.com/moj_kawalek_podlogi/

      Usuń
  2. Mniam zjadłabym te ciasteczka, wyglądają apetycznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę gorąco polecam - to jedne z naszych ulubionych! :)

      Usuń
  3. Super! Postaram się coś fajnego wymyślić :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie! Czekam cierpliwie :)

      Usuń
  4. Pudding z nasion chia :
    260ml.mleka kokosowego
    35g starych orzechów lub migdałów
    30g nasion chia
    1łyżka masła orzechwego
    PIANKA:
    4łyżki mleka kokosowego
    1białko
    1łyżeczka miodu

    Do miski wlać mleko kokosowe dodać nasiona, orzechy i masło orzechowe. Dobrze wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. Mleczko białko i miód miksujemy do uzyskania pianki. Do miseczki nakładamy pudding z lodówki na to pianka, dekorujemy kakao lub orzechami (Zamiast pianki można zrobić mus z ulubionych owoców). Pyszkotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pudding z nasion chia:
    260ml. Mleczka kokosowego
    35g starych orzechów lub migdałów
    30g nasion chia
    1łyżka masła orzechwego
    PIANKA :
    4łyżki mleka kokosowego
    1białko
    1łyżka stewi (opcjonalnie miód)

    Do miski wlać mleko kokosowe dodać nasiona, orzechy i masło orzechowe i odstawić na kilka godzin do lodówki. Mleczko, białko i stewie miksujemy do uzyskania pianki. Do miseczki nakładamy pudding na to pianka (Zamiast pianki można zrobić mus z ulubionych owoców) pyszkotka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasteczka wyglądają przepysznie, zaciekawiłaś mnie tą książką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Książka jest naprawdę świetna. Dużo przydatnych informacji (zastosowanie, spożywanie, właściwości) i mnóstwo przepisów z przepięknymi zdjęciami :)

      Zapraszam do zabawy!

      Usuń
  7. Na pewno wezmę udział, bo to również bliskie mi smakołyki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. O! Super przepis! Dziękuję Ci za informację o tej książce :) Wspaniała sprawa. Uwielbiamy takie ciasteczka, więc przepisów na nie nigdy za mało. Zwłaszcza jak są takie niekontrowersyjne :D Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Książkę polecam z czystym sumieniem!Ciasteczka posmakowały nam od pierwszego kęsa, mam nadzieję, że i Ciebie zauroczą.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Zapiekanka z kaszy jaglanej:Składniki; 6 łyżek kaszy jaglanej (90 g suchej), 300 ml wody,200 ml mleka 2%, 2 średniej wielkości jabłka , 4 łyżeczki miodu pszczelego (50 g), 2 łyżki wiórków kokosowych,łyżeczki cynamonu, szczypta soli

    Przygotowanie: Jabłka obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Kaszę jaglaną ugotować w garnku pod przykryciem z wodą, mlekiem i szczyptą soli. Kasza powinna wchłonąć prawie całą wodę. Dodać cynamon, miód i wiórki kokosowe. Kaszę podzielić na dwie części. Połowę ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, przykryć jabłkami, a potem ponownie kaszą. Piec przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.

    OdpowiedzUsuń
  10. komosa ryżowa? że tak głupio zapytam: co to jest? i gdzie można dostać? bo nie kojarzę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Quinoa - komosa ryżowa - staje się coraz bardziej popularna. Można ją kupic w sklepach ze zdrową żywnością, jest też na półkach z ekologicznymi produktami. Ale można ją spotkać nawet w rossamannie ! : http://www.rossmann.pl/Produkt/Sante-Skarby-Ziemi-quinoa-komosa-ryzowa-250-g,326855,4538,6590

      Usuń
  11. Przez czysty przypadek 'wpładłam' na Twój profil na instagramie i wyśmienicie, bo Twoj blog to jeden z tych, do których na pewno się chce wracać.
    Wypróbuję ten przepis, może coś w końcu z mojego piekarnika wyjdzie bez zakalca ; )

    w wolnej chwili zapraszam do mnie http://dajzsiebiewiecej.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj na moim blogu! :) Cieszę się ogromnie, że do mnie trafiłaś :)
      Daj koniecznie znać jak wyjdą Ci te ciasteczka. Nie mogą się nie udać :)

      Już pędzę do Ciebie!

      Usuń
  12. Babka bananowo -daktylowa
    180g mąki gryczanej pełnoziarnistej
    200g miękkich suszonych daktyli bez pestek
    2 banany (waga po obraniu 270g
    100 ml plynnego mleka kokosowego
    60 ml mleka (dowolnego ,moze być roślinne)
    30g zmielonych nasion chia
    1łyżeczka mielonej wanilii
    1 łyżeczka gożdzikow
    1 lekko czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
    polewa czeoladowa z 200g gorzkiej czekolady ,2- łyzek wody ,1 łyżka masla roślinnego
    Sprawdz dokladnie czy daktyle sa bez pestek,jeśli są suche i twarde to zalej je wodą i odstaw na 10 min ,potem odcedz,jesli są miękkie nie ma takiej potrzeby.
    Zmiksuj daktyle z mlekiem i bananami pod koniec dodaj olej .W osobnej misce na sucho wymieszaj :mąkę ,zmielone chia ,przyprawy i proszek do piecz .Dodaj do zmiksowanych bananów i daktyli ,wymieszaj przelóż do formy (małej formy do babek),ciasto to prawie wcale nie wyrasta .Piecz w piekarniku 180 stopni przez 40 minut .Po ostudzeniu polej ulubiona polewą ,ja lubię czekoladową .
    jolantamurawska8@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. KEKSoCiasto

    Pełen owoców, nasion a przy tym niskokaloryczny.
    Zapraszam
    Składniki w temperaturze pokojowej:
    - 3 jajka
    - 2 łyżki cukru (w tym łyżeczka cukru z wanilią)
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 3 łyżki mąki pszennej (może być tortowa)
    - szczypta soli
    - łyżeczka ciepłej wody
    - 4 duże jabłka
    - dowolne bakalie - rodzynki, suszone morele, suszone śliwki, ewentualnie też orzechy
    - 2 łyżeczki siemienia lnianego
    - 2 łyżeczki nasion chia
    - 3/4 szklanki otrąb pszennych
    - 1/4 szklanki płatków owsianych zwykłych
    - łyżeczka cynamonu
    Jabłka oraz bakalie kroję w 1 centymetrową kostkę. Posypuję cynamonem, mieszam. Dodaję otręby, płatki owsiane, nasiona i odstawiam na co najmniej pół godziny.
    W tym czasie przygotowuję blachę do pieczenia. Papierem wykładam wyłącznie spód naczynia. Włączam piekarnik do nagrzania na 180 stopni.
    Następnie w osobnej misce przygotowuje ciasto - klasycznie jak na biszkopt.
    Białka oddzielam od żółtek. Do żółtek dodaję łyżeczkę ciepłej wody i energicznie mieszam do połaczenia.
    Osobno ubijam białka dodając do nich na początku odrobinę soli. Do już ubitych dodaję stopniowo 2 łyżki cukru, a gdy są już szkliste i bez kryształków - wlewam stopniowo żółtka i cały czas miksuje na najwyższych obrotach miksera.
    Mieszam mąki z proszkiem do pieczenia. Stopniowo przesiewam do masy jajecznej i delikatnie łączę trzepaczką.
    Na dnie przygotowanej blachy umieszczam trochę masy (żeby przykryć papier. Następnie wysypuję garść mieszanki owoców i nasion. Resztę przekładam stopniowo do misy z masą i "oblepiam" nią owoce. Wszystko wrzucam do blachy - dociskam i wygładzam powierzchnie.
    Piekę ok 50 minut.
    Ciasto należy kroić po jego całkowitym wystygnięciu.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zgłaszam więc moją propozycję! :)

    Orkiszowy bochenek z ziarnem sezamu, chia i czarnuszką

    W mojej recepturze bohaterami są nie tylko Twoje super ziarna - orkisz i chia, ale także przepyszny sezam i ukochana przeze mnie czarnuszka :) Chleb jest delikatny, chrupiący i lekko słodkawy za sprawą dobroczynnego miodu i jagód goji. Ziarna nadają mu cennych zdrowotnych właściwości i wyrazistości w smaku. Polecam spróbować!

    Oto składniki:

    - 400g mąki orkiszowej jasnej (ja piekę z typu 700)
    - pół saszetki suszonych drożdży (3,5g)
    - 300 ml ciepłej wody
    - 1 łyżka oliwy z oliwek
    - 1 łyżeczka miodu naturalnego
    - 1 łyżeczka soli
    - nasiona chia, sezamu i czarnuszki
    - garść jagód goji
    - odrobina mleka do posmarowania wierzchu chleba

    A tak pieczemy chleb:

    Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże i sól. Dosypujemy nasze bohaterskie ziarna - chia, sezam i czarnuszkę (ilość preferowana przez Was). W środku składników robimy dołek i wlewamy oliwę, ciepłą wodę oraz miód. Wyrabiamy ciasto rękami przez 10 minut. Ciasto nieco się klei, ale takie ma być :) Następnie przekładamy je do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą - wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
    Nagrzewamy piekarnik do 200°C (najlepiej w trybie góra-dół). Przed wstawieniem pamiętajcie, aby posmarować ciasto mlekiem i posypać obficie naszymi trzema ziarnami. Pieczemy chleb ok.40-50 minut, aż skórka stanie się złota. W razie gdyby wierzch zbyt mocno się rumienił, trzeba przykryć chleb pergaminem. Bochenek należy wystudzić na kratce.

    Życzę dużo energii i SMACZNEGO! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I małe uzupełnienie - wraz z nasionami do ciasta dodajemy również jagody goji, co mi umknęło przy pisaniu przepisu :)

      Usuń
  15. A więc i ja dzielę się przepisem dzisiejszego obiadku dla całej rodziny :) mmmniam

    Kotleciki z kaszy gryczanej:
    Gotujemy kaszę 2 torebki kaszy gryczanej zgodnie z instrukcją na opakowaniu( studzimy)Na rozgrzanej oliwie z oliwek ok 2 łyżki smażę dwie średnie cebule połowę przekładam do kaszy a na reszcie smażę pieczarki i robię sos pieczarkowy. Wróćmy do kotlecików...:) do ostudzonej kaszy daję kostkę sera białego dwa jajka, posiekaną pietruszkę zieloną i przyprawy. Sporo świeżo zmielonego pieprzu, sól morska i tak naprawdę można dodać to co się lubi np oregano, bazylię.
    Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki tak ja na "mielone"
    Ja część obtaczam w bułce tartej, a część w otrębach. Piekę w piekarniku ok 25 minut w 180 stopniach.
    Upieczone kotleciki podaję dziś z sosem pieczarkowym i kiełkami kozieradki, które wyhodowałam sama :) Kotleciki często goszczą na naszym stolę podawane również z mięsem jaki sosem jogurtowym. Świetnie smakują na zimno jako drugie śniadanie następnego dnia.
    Pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego.
    PS na pewno skorzysta z przepisów powyżej :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasteczka cudowne! Uwielbiam takie zdrowe alternatywy! A nad przepisem hmmm muszę pomyśleć i może się jeszcze zdążę ;)

    OdpowiedzUsuń
  17.  Uwielbiam gotować eksperymentować w kuchni i zdrowo się odżywiać facet też może być świetnym kucharzem :)

    Zdrowe Oreo :)

    Składniki:
    •170 g daktyli
    •90 g płatków owsianych
    •20 g kakao
    •70 g orzechów nerkowca
    •35 g miodu
    •10 g oleju kokosowego (rozpuszczonego) 
    •Odrobina ziarenek z
    laski wanilli
    można też ekstrat ale ja bardziej preferuję naturalność

    Przygotowanie:
    Daktyle i nerkowca zalać wrzątkiem na ok.15 min (łatwiej bedzie je zmielić) , płatki owsiane zmielić na mąkę, dodać daktyle i blendowac na jednolita masę, dodać kakao, i wymieszać wszystko na jednolita masę, rozwałkować i wyciąć kólka (mi wyszło 8 sztuk po złożeniu, wiec 16 kołek ) , nerkowce zmielić razem z miodem, olejem i wanilią , schłodzić przez ok 3-4 godziny, i po tym czasie przekładamy nasze OREO kremem i przechowujemy w lodowce, można tez włożyć do zamrażarki, wtedy mamy zdrowe lody OREO.

    SMACZNEGO!
    Pozdrawiam Paweł Skruch.

    OdpowiedzUsuń
  18. Mój ulubiony przepis to ten na placuszki amarantusowe :).

    PLACUSZKI AMARANTUSOWE

    1 dojrzały banan

    1 jajko

    2 łyżki amarantusa ekspandowanego

    cynamon do smaku (opcjonalnie)

    Banana rozgniatamy, dodajemy jajko, amarantus i mieszamy aż powstanie jednolita masa lub wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Smażymy na nieprzywierającej patelni bez użycia tłuszczu.

    Placki przekładamy twarogiem półtłustym (zmieszanym z jogurtem), serkiem wiejskim lub masłem orzechowym (to moje wypróbowane opcje. Na wierzch kładziemy ulubione owoce i gotowe. Szybko i pysznie - idealny deser.

    OdpowiedzUsuń
  19. Tarta z figami :)

    Składniki na ciasto:
    -1 szklanka zblendowanych płatków owsianych i otrębów 
    -1 szklanka mąki owsianej
    -1 jajko
    -120 g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    -4 figi
    -2 jajka
    -150 g serka wiejskiego lub twarogu
    -1 łyżeczka aromatu waniliowego
    -odrobina syropu z agawy do smaku 

    Połączyć razem mąkę, płatki, proszek do pieczenia, jogurt i jajka tak, aby wyszło elastyczne i jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do zamrażarki na ok 30 minut.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
    Figi pokroić w plasterki. Serek zmiksować z jajkami i jedną figą. 
    Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blachę do tarty. Ciasto podpiec w piekarniku 15 minut. Na ciasto wylać masę serową Na górę poukładać figi pokrojone w plasterki. Ponownie wsadzić do piekarnika na około 30 minut. 
    Smacznego  :) Marcela Maj

    OdpowiedzUsuń
  20. Hej! Ciasteczka wyglądają bardzo kusząco! No... ale jestem na diecie!:(
    Co nie znaczy, że za jakiś czas się nie przełamię :P

    OdpowiedzUsuń
  21. Muffinki gryczano - amarantusowe


    Pyszne, zdrowe, szybkie.
    Uwielbiane przez dzieci- będą świetną alternatywą dla słodkich przekąsek.
    Do pracy, do szkoły, do porannej kawki lub na deser...
    Zastępując proszek bezglutenowym- będą świetne dla uczulonych na gluten

    Składniki:
    200 g mąki gryczanej
    200 g mąki z amarantusa
    100 g suszonej żurawiny
    200 g cukru brązowego
    21/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka
    12 g masła
    200 ml maślanki

    Przygotowanie:
    Składniki suche wymieszać.
    Jajka wymieszać z maślanką.
    Masło rozpuścić- wlać do masy jajecznej.
    Połączyć składniki suche z mokrymi-wymieszać. Dodać żurawinę- wymieszać.
    Foremki do muffinek wysmarować masłem- nałożyć do nich masę.
    Piec 30-35 min w 180 stopniach.
    Podawać ostudzone, jednak rzadko doczekują wystygnięcia ;-)
    Smacznego!!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Niestety nie mogę wziąć udziału, bo ziarna i zdrowa żywność to u mnie pięta Achillesa, ale mam zamiar to zmienić, więc pozycja, o której piszesz, będzie dobrą lekturą na początek. Te ciasteczka muszą być pyszne i do tego jakie piękne! ;-) Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  23. Karolina Pawłowska30 stycznia 2016 15:48

    Przepis na batoniki
    Składniki300g.płatków owsianych górskich, -puszka mleka skondensowanego, -100g żurawiny, -100g rodzynek , -2,3łyżki nasion lnu, -2,3łyżki nasion Chia, -4 łyżki pestek dyni, -100g, migdałów pokrojonych na grube kawałki,- 50g płatków migdałowych.
    To mój profil na Fb
    https://www.facebook.com/profile.php?id=100003008944106
    pozdrawiam buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale tu masz pięknie i przejrzyście! Zostaję tu! Kiedyś mój mąż zrobił nie ciastka, a krakersy z amarantusa. ps. nie uczestniczę w konkursie :*

    OdpowiedzUsuń
  25. Elżbieta Lewandowska

    Batoniki owsiane z bakaliami :)

    -1 szklanka płatków owsianych 
    -1 szklanka otrębów 
    -morele
    -śliwki
    -pestki dyni i słonecznika 
    -orzechy nerkowca,laskowe,włoskie,migdały,ziemne 
    -siemię lniane 
    -(razem 2 szklanki bakalii)
    -1 jajko 
    -50 ml oliwy 
    -2 łyżki syropu z agawy lub miodu 
    -1 łyżeczka cynamonu 
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia 
    -250 ml soku jabłkowego lub innego

    W jednym naczyniu umieścić wszystkie suche składniki i wymieszać.
    W drugim naczyniu umieścić mokre składniki, połączyć. Zawartość obu naczyń połączyć razem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temp 180'C przez ok 15 minut. Najlepiej ciasto wyłożyć na blaszkę i ugnieść. Po upieczeniu pokroić na batoniki. 
    Życzę smacznego .

    OdpowiedzUsuń
  26. Jako,że czas karnawalu się konczy więc na "ostatki" przygotuje dla moich gosci cos specjalnego. W tymrok ubędzie to:

    Pudding jaglany z miodem,gruszką i cynamonem

    1 szkl. kaszy jaglanej
    1-1.5 szkl. melka
    1 lyzka miodu
    1 lyzeczka mielonego cynamonu
    szczypta chii
    szczypta solu
    1 gryszka pokrojona w plastry

    Kasze oplukac na sitku wrzątkiem,przelozyc do garnuszka zalac 2 i 1/2 szkl. gorącej wody,dodać szczypte soli. Gotowac pod przykryciem na najmniejszym ogniu az kasza wchlonie cala wode.Wlac mleko,gotowac 2-3 minuty.Sciagnac z ognia dodac miod,cynamon. Pomiksowac ręcznym blenderem na gładką gęsta masę (jesli zagest bedzie pudding dodac troszke mleka) Przelozyc do miseczki,na wierzch ulozyc gruszki,skropic odrobina miodu i posyspac chią. SMACZNEGO

    OdpowiedzUsuń
  27. Oo ile fajnych przepisów:) Ja ostatnio uwielbiam pudding z chia, na mleku ryżowym, mniam! Chciałam Ci powiedzieć, że nominowałam Cię do Liebster Blog Award i będzie mi bardzo miło jeśli weźmiesz udział w zabawie:) Szczegóły u mnie: http://www.hairbyjul.pl/2016/01/liebster-blog-award-poznajmy-sie-lepiej.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Puddinh chia - jeden z moich ulubionych przysmaków :)
      A co do nominacji, już jakiś czas temu wzięłam w niej udział, ale dziękuję za wyróżnienie :)

      Usuń

Nie zgadzam się na kopiowanie zdjęć, grafik i treści. Obsługiwane przez usługę Blogger.