Witajcie Kochani!
Dzisiaj będzie i o zdrowym jedzeniu i o zdrowej rywalizacji, bowiem pod koniec tego wpisu zapraszam Was do bardzo spontanicznego konkursu :) Ale o tym za chwilę.
Jakiś czas temu dostałam na urodziny książkę Chrissy Freer - Ziarna Dają Siłę. Strzał w dziesiątkę, bowiem od tamtej pory ten przewodnik stał się moją inspiracją w tworzeniu zdrowych smakołyków, za którymi (oczywiście!) przepadam.
Główne role grają:
- quinoa (komosa ryżowa)
- amarantus (szarłat)
- gryka (kasza gryczana)
- ryż brązowy
- chia (szałwia hiszpańska)
- proso (kasza jaglana)
- owies
- orkisz i kamut
- jęczmień
- farro (pszenica płaskurka) i frikeh
Cudowności i pyszności, które z dnia na dzień staram się wdrażać do swojej diety. Najlepiej znane mi ziarna to oczywiście chia, proso i owies, które grają pierwsze skrzypce podczas śniadań.
Chcę się z Wami podzielić przepisem na przepyszne ciasteczka z amarantusem, które tak bardzo nam smakują, że piekłam je już dwa razy w tym tygodniu :) Zapraszam:
ciasteczka z amarantusem i żurawiną
* 80 g niesolonego masła
* 1 duża łyżka masła orzechowego
* 2 łyżki miodu
* 1 szklanka mąki pszennej
* 2 szklanki preparowanego ziarna amarantusa
* 1/3 szklanki brązowego cukru
* garść suszonej żurawiny (można zastąpić innymi bakaliami)
* 1 jajko, lekko roztrzepane
- rozgrzej piekarnik do 180* (termoobieg)
-masła oraz miód podgrzewaj aż się roztopią i połączą. Odstaw do ostygnięcia
- do miski wsyp resztę składników, dodaj jajko i ostudzone masła z miodem. Starannie wymieszaj dłonią
- łyżką stołową nabieraj ciasto i formuj kuleczki, lekko spłaszczając
-piec na papierze do pieczenia przez 10-12 minut. Studzić na kratce.
Pomimo wielu kulinarnych eksperymentów, wciąż poszukuję nowych i sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem super-ziaren z dzisiejszego wpisu. Wobec tego, ogłaszam KONKURS :) Do wygrania są dwa zestawy kosmetyków ufundowanych przez Ava Laboratorium: krem odżywczy na noc i aktywny krem pod oczy z serii BIO rokitnik. Wszystko to w zgodzie z naturą :)
ZASADY KONKURSU:
- W komentarzach poniżej podzielcie się przepisem na pyszne i zdrowe smakołyki, w których główną rolę grają super-ziarna wymienione wyżej (na słodko, wytrwanie bądź koktajlowo). Podpiszcie się, abym nie miała problemów z ogłoszeniem zwycięzcy :)
- Każdy z uczestników może zamieścić tylko 1 propozycję
- Dodatkowym warunkiem jest polubienie fanpage'a Ava Kosmetyczne Laboratorium (klik klik)
- Będzie mi bardzo miło, jeśli polubicie życieinspiruje.pl na FB lub moje konto na Instagramie - lecz to nie jest warunek :)
- Konkurs trwa od teraz, tj. od publikacji tego wpisu do soboty - 30.01.2016 do godz. 23:00
- Wyniki zostaną podane już w niedzielę - 31.01.2016 do godz. 12:00 - w tym wpisie i na Facebooku
- Zwycięzca będzie zobowiązany do przesłania swoich danych adresowych w ciągu 3 dni od ogłoszenia wyników (po tym czasie zostanie wybrana inna osoba). Można to zrobić przez formularz kontaktowy, bądź w prywatnej wiadomości na fanpage'u
- Nagrody wysyła sponsor konkursu Ava Laboratorium w przeciągu 7 dni roboczych na terenie całej Polski.
Dwa przepisy, które najbardziej będą bliskie mojemu podniebieniu, zostaną nagrodzone :) Dla ułatwienia dodam, że nie przepadam za mięsem i nie gardzę słodkościami:)
Powodzenia, Kochani!
/Gaja
Buziaki :*
/Gaja
/Gaja
WYNIKI KONKURSU:
Kochani, bardzo Wam dziękuję za tak liczne uczestnictwo w konkursie Ziarna Dają Siłę. Wszystkie przepisy na pewno wykorzystam w swojej kuchni, prędzej czy później. Obiecuję!
Moimi faworytami zostały kotleciki z kaszy gryczanej p. Agnieszki Andrysiak, oraz tarta z figami od p. Marceli Maj :) Gratuluję serdecznie!!!
W miarę możliwości proszę o jak najszybszy kontakt ze mną i przesłanie danych adresowych do 3 lutego.
Pozostałym uczestnikom bardzo dziękuję za wzcięcie udziału w konkursie i mam nadzieję, że już wkrótce znowu się tutaj spotkamy przy kolejnym takim wyzwaniu :)
Buziaki :*
/Gaja
No to zaczynam kombinować co Ci zasmakuje ;)
OdpowiedzUsuńKombinuj, kombinuj! Ja już zacieram ręce :)
UsuńMoja propozycja to kuleczki amarantusowe z daktylami
UsuńSkładniki:
1 tabliczka gorzkiej czekolady (min. 75%)
3 łyżki kakao
100g daktyli
1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego
4 łyżki mleka
Przygotowanie:
1. Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Następnie zmiksuj je na jednolitą masę.
2. Roztop czekoladę.
3. Zmieszaj wszystkie składniki w misce i formuj kuleczki.
4. Można odstawić do lodówki, żeby masa całkiem stężała, ale nie jest to konieczne.
Zdjęcie dostępne na moim instragramie https://www.instagram.com/moj_kawalek_podlogi/
Mniam zjadłabym te ciasteczka, wyglądają apetycznie !
OdpowiedzUsuńNaprawdę gorąco polecam - to jedne z naszych ulubionych! :)
UsuńSuper! Postaram się coś fajnego wymyślić :).
OdpowiedzUsuńCieszę się ogromnie! Czekam cierpliwie :)
UsuńPudding z nasion chia :
OdpowiedzUsuń260ml.mleka kokosowego
35g starych orzechów lub migdałów
30g nasion chia
1łyżka masła orzechwego
PIANKA:
4łyżki mleka kokosowego
1białko
1łyżeczka miodu
Do miski wlać mleko kokosowe dodać nasiona, orzechy i masło orzechowe. Dobrze wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. Mleczko białko i miód miksujemy do uzyskania pianki. Do miseczki nakładamy pudding z lodówki na to pianka, dekorujemy kakao lub orzechami (Zamiast pianki można zrobić mus z ulubionych owoców). Pyszkotka :-)
Pudding z nasion chia:
OdpowiedzUsuń260ml. Mleczka kokosowego
35g starych orzechów lub migdałów
30g nasion chia
1łyżka masła orzechwego
PIANKA :
4łyżki mleka kokosowego
1białko
1łyżka stewi (opcjonalnie miód)
Do miski wlać mleko kokosowe dodać nasiona, orzechy i masło orzechowe i odstawić na kilka godzin do lodówki. Mleczko, białko i stewie miksujemy do uzyskania pianki. Do miseczki nakładamy pudding na to pianka (Zamiast pianki można zrobić mus z ulubionych owoców) pyszkotka ;-)
Ciasteczka wyglądają przepysznie, zaciekawiłaś mnie tą książką :)
OdpowiedzUsuńKsiążka jest naprawdę świetna. Dużo przydatnych informacji (zastosowanie, spożywanie, właściwości) i mnóstwo przepisów z przepięknymi zdjęciami :)
UsuńZapraszam do zabawy!
Na pewno wezmę udział, bo to również bliskie mi smakołyki:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, Kochana! Czekam :*
UsuńO! Super przepis! Dziękuję Ci za informację o tej książce :) Wspaniała sprawa. Uwielbiamy takie ciasteczka, więc przepisów na nie nigdy za mało. Zwłaszcza jak są takie niekontrowersyjne :D Pozdrawiam Cię serdecznie!
OdpowiedzUsuń:) Książkę polecam z czystym sumieniem!Ciasteczka posmakowały nam od pierwszego kęsa, mam nadzieję, że i Ciebie zauroczą.
UsuńPozdrawiam!
Zapiekanka z kaszy jaglanej:Składniki; 6 łyżek kaszy jaglanej (90 g suchej), 300 ml wody,200 ml mleka 2%, 2 średniej wielkości jabłka , 4 łyżeczki miodu pszczelego (50 g), 2 łyżki wiórków kokosowych,łyżeczki cynamonu, szczypta soli
OdpowiedzUsuńPrzygotowanie: Jabłka obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Kaszę jaglaną ugotować w garnku pod przykryciem z wodą, mlekiem i szczyptą soli. Kasza powinna wchłonąć prawie całą wodę. Dodać cynamon, miód i wiórki kokosowe. Kaszę podzielić na dwie części. Połowę ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, przykryć jabłkami, a potem ponownie kaszą. Piec przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
komosa ryżowa? że tak głupio zapytam: co to jest? i gdzie można dostać? bo nie kojarzę :D
OdpowiedzUsuńQuinoa - komosa ryżowa - staje się coraz bardziej popularna. Można ją kupic w sklepach ze zdrową żywnością, jest też na półkach z ekologicznymi produktami. Ale można ją spotkać nawet w rossamannie ! : http://www.rossmann.pl/Produkt/Sante-Skarby-Ziemi-quinoa-komosa-ryzowa-250-g,326855,4538,6590
UsuńPrzez czysty przypadek 'wpładłam' na Twój profil na instagramie i wyśmienicie, bo Twoj blog to jeden z tych, do których na pewno się chce wracać.
OdpowiedzUsuńWypróbuję ten przepis, może coś w końcu z mojego piekarnika wyjdzie bez zakalca ; )
w wolnej chwili zapraszam do mnie http://dajzsiebiewiecej.pl
Witaj na moim blogu! :) Cieszę się ogromnie, że do mnie trafiłaś :)
UsuńDaj koniecznie znać jak wyjdą Ci te ciasteczka. Nie mogą się nie udać :)
Już pędzę do Ciebie!
Babka bananowo -daktylowa
OdpowiedzUsuń180g mąki gryczanej pełnoziarnistej
200g miękkich suszonych daktyli bez pestek
2 banany (waga po obraniu 270g
100 ml plynnego mleka kokosowego
60 ml mleka (dowolnego ,moze być roślinne)
30g zmielonych nasion chia
1łyżeczka mielonej wanilii
1 łyżeczka gożdzikow
1 lekko czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
polewa czeoladowa z 200g gorzkiej czekolady ,2- łyzek wody ,1 łyżka masla roślinnego
Sprawdz dokladnie czy daktyle sa bez pestek,jeśli są suche i twarde to zalej je wodą i odstaw na 10 min ,potem odcedz,jesli są miękkie nie ma takiej potrzeby.
Zmiksuj daktyle z mlekiem i bananami pod koniec dodaj olej .W osobnej misce na sucho wymieszaj :mąkę ,zmielone chia ,przyprawy i proszek do piecz .Dodaj do zmiksowanych bananów i daktyli ,wymieszaj przelóż do formy (małej formy do babek),ciasto to prawie wcale nie wyrasta .Piecz w piekarniku 180 stopni przez 40 minut .Po ostudzeniu polej ulubiona polewą ,ja lubię czekoladową .
jolantamurawska8@wp.pl
KEKSoCiasto
OdpowiedzUsuńPełen owoców, nasion a przy tym niskokaloryczny.
Zapraszam
Składniki w temperaturze pokojowej:
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru (w tym łyżeczka cukru z wanilią)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej (może być tortowa)
- szczypta soli
- łyżeczka ciepłej wody
- 4 duże jabłka
- dowolne bakalie - rodzynki, suszone morele, suszone śliwki, ewentualnie też orzechy
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- 2 łyżeczki nasion chia
- 3/4 szklanki otrąb pszennych
- 1/4 szklanki płatków owsianych zwykłych
- łyżeczka cynamonu
Jabłka oraz bakalie kroję w 1 centymetrową kostkę. Posypuję cynamonem, mieszam. Dodaję otręby, płatki owsiane, nasiona i odstawiam na co najmniej pół godziny.
W tym czasie przygotowuję blachę do pieczenia. Papierem wykładam wyłącznie spód naczynia. Włączam piekarnik do nagrzania na 180 stopni.
Następnie w osobnej misce przygotowuje ciasto - klasycznie jak na biszkopt.
Białka oddzielam od żółtek. Do żółtek dodaję łyżeczkę ciepłej wody i energicznie mieszam do połaczenia.
Osobno ubijam białka dodając do nich na początku odrobinę soli. Do już ubitych dodaję stopniowo 2 łyżki cukru, a gdy są już szkliste i bez kryształków - wlewam stopniowo żółtka i cały czas miksuje na najwyższych obrotach miksera.
Mieszam mąki z proszkiem do pieczenia. Stopniowo przesiewam do masy jajecznej i delikatnie łączę trzepaczką.
Na dnie przygotowanej blachy umieszczam trochę masy (żeby przykryć papier. Następnie wysypuję garść mieszanki owoców i nasion. Resztę przekładam stopniowo do misy z masą i "oblepiam" nią owoce. Wszystko wrzucam do blachy - dociskam i wygładzam powierzchnie.
Piekę ok 50 minut.
Ciasto należy kroić po jego całkowitym wystygnięciu.
Zgłaszam więc moją propozycję! :)
OdpowiedzUsuńOrkiszowy bochenek z ziarnem sezamu, chia i czarnuszką
W mojej recepturze bohaterami są nie tylko Twoje super ziarna - orkisz i chia, ale także przepyszny sezam i ukochana przeze mnie czarnuszka :) Chleb jest delikatny, chrupiący i lekko słodkawy za sprawą dobroczynnego miodu i jagód goji. Ziarna nadają mu cennych zdrowotnych właściwości i wyrazistości w smaku. Polecam spróbować!
Oto składniki:
- 400g mąki orkiszowej jasnej (ja piekę z typu 700)
- pół saszetki suszonych drożdży (3,5g)
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- nasiona chia, sezamu i czarnuszki
- garść jagód goji
- odrobina mleka do posmarowania wierzchu chleba
A tak pieczemy chleb:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże i sól. Dosypujemy nasze bohaterskie ziarna - chia, sezam i czarnuszkę (ilość preferowana przez Was). W środku składników robimy dołek i wlewamy oliwę, ciepłą wodę oraz miód. Wyrabiamy ciasto rękami przez 10 minut. Ciasto nieco się klei, ale takie ma być :) Następnie przekładamy je do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą - wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Nagrzewamy piekarnik do 200°C (najlepiej w trybie góra-dół). Przed wstawieniem pamiętajcie, aby posmarować ciasto mlekiem i posypać obficie naszymi trzema ziarnami. Pieczemy chleb ok.40-50 minut, aż skórka stanie się złota. W razie gdyby wierzch zbyt mocno się rumienił, trzeba przykryć chleb pergaminem. Bochenek należy wystudzić na kratce.
Życzę dużo energii i SMACZNEGO! :)
I małe uzupełnienie - wraz z nasionami do ciasta dodajemy również jagody goji, co mi umknęło przy pisaniu przepisu :)
UsuńA więc i ja dzielę się przepisem dzisiejszego obiadku dla całej rodziny :) mmmniam
OdpowiedzUsuńKotleciki z kaszy gryczanej:
Gotujemy kaszę 2 torebki kaszy gryczanej zgodnie z instrukcją na opakowaniu( studzimy)Na rozgrzanej oliwie z oliwek ok 2 łyżki smażę dwie średnie cebule połowę przekładam do kaszy a na reszcie smażę pieczarki i robię sos pieczarkowy. Wróćmy do kotlecików...:) do ostudzonej kaszy daję kostkę sera białego dwa jajka, posiekaną pietruszkę zieloną i przyprawy. Sporo świeżo zmielonego pieprzu, sól morska i tak naprawdę można dodać to co się lubi np oregano, bazylię.
Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki tak ja na "mielone"
Ja część obtaczam w bułce tartej, a część w otrębach. Piekę w piekarniku ok 25 minut w 180 stopniach.
Upieczone kotleciki podaję dziś z sosem pieczarkowym i kiełkami kozieradki, które wyhodowałam sama :) Kotleciki często goszczą na naszym stolę podawane również z mięsem jaki sosem jogurtowym. Świetnie smakują na zimno jako drugie śniadanie następnego dnia.
Pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego.
PS na pewno skorzysta z przepisów powyżej :)
Ciasteczka cudowne! Uwielbiam takie zdrowe alternatywy! A nad przepisem hmmm muszę pomyśleć i może się jeszcze zdążę ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gotować eksperymentować w kuchni i zdrowo się odżywiać facet też może być świetnym kucharzem :)
OdpowiedzUsuńZdrowe Oreo :)
Składniki:
•170 g daktyli
•90 g płatków owsianych
•20 g kakao
•70 g orzechów nerkowca
•35 g miodu
•10 g oleju kokosowego (rozpuszczonego)
•Odrobina ziarenek z
laski wanilli
można też ekstrat ale ja bardziej preferuję naturalność
Przygotowanie:
Daktyle i nerkowca zalać wrzątkiem na ok.15 min (łatwiej bedzie je zmielić) , płatki owsiane zmielić na mąkę, dodać daktyle i blendowac na jednolita masę, dodać kakao, i wymieszać wszystko na jednolita masę, rozwałkować i wyciąć kólka (mi wyszło 8 sztuk po złożeniu, wiec 16 kołek ) , nerkowce zmielić razem z miodem, olejem i wanilią , schłodzić przez ok 3-4 godziny, i po tym czasie przekładamy nasze OREO kremem i przechowujemy w lodowce, można tez włożyć do zamrażarki, wtedy mamy zdrowe lody OREO.
SMACZNEGO!
Pozdrawiam Paweł Skruch.
Mój ulubiony przepis to ten na placuszki amarantusowe :).
OdpowiedzUsuńPLACUSZKI AMARANTUSOWE
1 dojrzały banan
1 jajko
2 łyżki amarantusa ekspandowanego
cynamon do smaku (opcjonalnie)
Banana rozgniatamy, dodajemy jajko, amarantus i mieszamy aż powstanie jednolita masa lub wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Smażymy na nieprzywierającej patelni bez użycia tłuszczu.
Placki przekładamy twarogiem półtłustym (zmieszanym z jogurtem), serkiem wiejskim lub masłem orzechowym (to moje wypróbowane opcje. Na wierzch kładziemy ulubione owoce i gotowe. Szybko i pysznie - idealny deser.
Tarta z figami :)
OdpowiedzUsuńSkładniki na ciasto:
-1 szklanka zblendowanych płatków owsianych i otrębów
-1 szklanka mąki owsianej
-1 jajko
-120 g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
-4 figi
-2 jajka
-150 g serka wiejskiego lub twarogu
-1 łyżeczka aromatu waniliowego
-odrobina syropu z agawy do smaku
Połączyć razem mąkę, płatki, proszek do pieczenia, jogurt i jajka tak, aby wyszło elastyczne i jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do zamrażarki na ok 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Figi pokroić w plasterki. Serek zmiksować z jajkami i jedną figą.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blachę do tarty. Ciasto podpiec w piekarniku 15 minut. Na ciasto wylać masę serową Na górę poukładać figi pokrojone w plasterki. Ponownie wsadzić do piekarnika na około 30 minut.
Smacznego :) Marcela Maj
Hej! Ciasteczka wyglądają bardzo kusząco! No... ale jestem na diecie!:(
OdpowiedzUsuńCo nie znaczy, że za jakiś czas się nie przełamię :P
Muffinki gryczano - amarantusowe
OdpowiedzUsuńPyszne, zdrowe, szybkie.
Uwielbiane przez dzieci- będą świetną alternatywą dla słodkich przekąsek.
Do pracy, do szkoły, do porannej kawki lub na deser...
Zastępując proszek bezglutenowym- będą świetne dla uczulonych na gluten
Składniki:
200 g mąki gryczanej
200 g mąki z amarantusa
100 g suszonej żurawiny
200 g cukru brązowego
21/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
12 g masła
200 ml maślanki
Przygotowanie:
Składniki suche wymieszać.
Jajka wymieszać z maślanką.
Masło rozpuścić- wlać do masy jajecznej.
Połączyć składniki suche z mokrymi-wymieszać. Dodać żurawinę- wymieszać.
Foremki do muffinek wysmarować masłem- nałożyć do nich masę.
Piec 30-35 min w 180 stopniach.
Podawać ostudzone, jednak rzadko doczekują wystygnięcia ;-)
Smacznego!!!
Niestety nie mogę wziąć udziału, bo ziarna i zdrowa żywność to u mnie pięta Achillesa, ale mam zamiar to zmienić, więc pozycja, o której piszesz, będzie dobrą lekturą na początek. Te ciasteczka muszą być pyszne i do tego jakie piękne! ;-) Pozdrawiam :*
OdpowiedzUsuńPrzepis na batoniki
OdpowiedzUsuńSkładniki300g.płatków owsianych górskich, -puszka mleka skondensowanego, -100g żurawiny, -100g rodzynek , -2,3łyżki nasion lnu, -2,3łyżki nasion Chia, -4 łyżki pestek dyni, -100g, migdałów pokrojonych na grube kawałki,- 50g płatków migdałowych.
To mój profil na Fb
https://www.facebook.com/profile.php?id=100003008944106
pozdrawiam buziaki :*
Ale tu masz pięknie i przejrzyście! Zostaję tu! Kiedyś mój mąż zrobił nie ciastka, a krakersy z amarantusa. ps. nie uczestniczę w konkursie :*
OdpowiedzUsuńElżbieta Lewandowska
OdpowiedzUsuńBatoniki owsiane z bakaliami :)
-1 szklanka płatków owsianych
-1 szklanka otrębów
-morele
-śliwki
-pestki dyni i słonecznika
-orzechy nerkowca,laskowe,włoskie,migdały,ziemne
-siemię lniane
-(razem 2 szklanki bakalii)
-1 jajko
-50 ml oliwy
-2 łyżki syropu z agawy lub miodu
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-250 ml soku jabłkowego lub innego
W jednym naczyniu umieścić wszystkie suche składniki i wymieszać.
W drugim naczyniu umieścić mokre składniki, połączyć. Zawartość obu naczyń połączyć razem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temp 180'C przez ok 15 minut. Najlepiej ciasto wyłożyć na blaszkę i ugnieść. Po upieczeniu pokroić na batoniki.
Życzę smacznego .
Jako,że czas karnawalu się konczy więc na "ostatki" przygotuje dla moich gosci cos specjalnego. W tymrok ubędzie to:
OdpowiedzUsuńPudding jaglany z miodem,gruszką i cynamonem
1 szkl. kaszy jaglanej
1-1.5 szkl. melka
1 lyzka miodu
1 lyzeczka mielonego cynamonu
szczypta chii
szczypta solu
1 gryszka pokrojona w plastry
Kasze oplukac na sitku wrzątkiem,przelozyc do garnuszka zalac 2 i 1/2 szkl. gorącej wody,dodać szczypte soli. Gotowac pod przykryciem na najmniejszym ogniu az kasza wchlonie cala wode.Wlac mleko,gotowac 2-3 minuty.Sciagnac z ognia dodac miod,cynamon. Pomiksowac ręcznym blenderem na gładką gęsta masę (jesli zagest bedzie pudding dodac troszke mleka) Przelozyc do miseczki,na wierzch ulozyc gruszki,skropic odrobina miodu i posyspac chią. SMACZNEGO
Oo ile fajnych przepisów:) Ja ostatnio uwielbiam pudding z chia, na mleku ryżowym, mniam! Chciałam Ci powiedzieć, że nominowałam Cię do Liebster Blog Award i będzie mi bardzo miło jeśli weźmiesz udział w zabawie:) Szczegóły u mnie: http://www.hairbyjul.pl/2016/01/liebster-blog-award-poznajmy-sie-lepiej.html
OdpowiedzUsuńPuddinh chia - jeden z moich ulubionych przysmaków :)
UsuńA co do nominacji, już jakiś czas temu wzięłam w niej udział, ale dziękuję za wyróżnienie :)