Zdrowe śniadania na słodko

Cześć Kochani!
Słodkie śniadania goszczą na moim talerzu najczęściej w ciągu tygodnia. Nie dość, że są przepyszne w smaku (przecież wszystko co słodkie jest dobre!), to jeszcze są zdrowe, pożywne, sycące i bardzo szybkie w przygotowaniu. Te, które ja sama przygotowuję, są zazwyczaj serwowane na ciepło, bo taki rodzaj sniadań preferuję najbardziej, szczególnie jesienno-zimową porą. 
Oto kilka moich pomysłow:



Ciasto gruszkowe z kokosowo-owsianą kruszonką

  • 1 kg gruszek (obranych ze skórki i pozbawionych gniazd nasiennych)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 duża łyżka miodu
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru (można pominąć)
  • 1 łyżka mąki owsianej/pszennej

kruszonka:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru (można pominąć)
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 80 g schłodzonego masła 


  • rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj naczynie zaroodporne
  • pokrój gruszki na cienkie plasterki i wymieszaj w dużej misce z sokiem z cytryny. Dodaj miód, imbir oraz mąkę i wymieszaj. Miksturę przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Przygotuj kruszonkę: włóż do dużej miski płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę, imbir oraz cukier. Palcami wymieszaj z masłem tak, zeby powstały małe grudki. Posyp kruszonką gruszki ułożone w naczyniu żaroodpornym.
  • Piecz 25 minut aż kruszonka się zarumieni. Gdy kruszonka zacznie się przypalać, przykryj naczynie folią aluminiową.



Wszystkie te składniki mozna również rozdzielić do 6 małych żaroodpornych naczyń i wtedy zapiekać pod folią przez 15 minut, następnie zdjąć folię i piec przez kolejne 10 minut.




Bananowe placuszki owsiano-kokosowe

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko



Wystarczy wszystkie składniki zblendować i smażyć na suchej patelni. Jeżeli, jakimś cudem, placuszki zaczną przywierać do patelni, wystarczy wysmarować ją olejem kokosowym lub oliwą :) 



Dodatki - według uznania. Osobiście lubię potraktować je dżemem z czarnej porzeczki domowej roboty, jogurtem naturalnym oraz owocami.
Pychota! 



Jabłkowy kuskus z masłem orzechowym

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy kuskus
  • mleko (na oko :)
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 duża łyżka masła orzechowego (ja użyłam wersji smooth)
  • 1 jabłko


  • Zagotować kaszę kuskus z mlekiem (do konsystencji rzadkiej papki), dodać miód oraz masło orzechowe i zagotować. 
  • Pod koniec dodać poszatkowane na grubych oczkach jabłko. 
  • Udekorować według uznania




Płatki ryżowe z owocami

  • płatki ryżowe (według uznania, ja sypię na oko :p )
  • mleko roślinne/krowie
  • syrop z agawy/miód
  • świeże/mrożone owoce
  • jogurt naturalny (opcjonalnie)

  • przygotowaną porcję płatków ryżowych wsypać na gotujące się mleko
  • dodać syrop z agawy/miód
  • do gotujących się płatków można dodać owoce, bądź udekorować nimi już gotowy posiłek.
  • polać jogurtem naturalnym (opcjonalnie)



Wszystkie te przepisy sprawiły, że pokochałam śniadania na słodko. Nie trzeba się obawiać o kalorie, ponieważ każdy z tych przepisów zawiera zdrowe produkty niezbędne do prawidłowego funcjonowania naszego organizmu. 
Śniadanie te są rozgrzewające oraz bardzo sycące. Zrowie i smak w jednym, idealne!

Bardzo gorąco zachęcam do wstania rano z łożka 10 minut wcześniej i przygotowania w spokoju zdrowej wersji porannego posiłku. Warto pamiętać, że śniadania są najważniejszym posiłkiem dnia. Ciasto gruszkowe bez problemu może się zapiekać, podczas gdy Ty będziesz robić makijaż w łazience. To naprawdę da się pogodzić :)

Dajcie koniecznie znać jakie Wy macie propozycje na zdrowe i słodkie śniadania. Chętnie urozmaicę swój jadłospis i wypróbuję coś nowego :)


Więcej kulinarnych inspiracji znajdziecie na moim instagramie TUTAJ.

Smacznego!
/Gabriela

CONVERSATION

11 komentarze:

  1. Wybieram te niesamowicie apetycznie wygladajace placuszki! I wiecej borowek poprosze! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! Zapraszam serdecznie! :) Zrobię kilka wersji, do wyboru, do koloru :)

      Usuń
  2. Ciesze się, że pojawiłaś się na moim blogu, dzięki temu trafiłam na Twojego. Cudowny i inspirujący! Dziękuję :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... cieszę się ogromnie! Zapraszam do mnie częściej :)

      Usuń
    2. ... cieszę się ogromnie! Zapraszam do mnie częściej :)

      Usuń
  3. Uwielbiam śniadania na słodko, zwłaszcza jak mam rano duużo czasu i mogę spokojnie pojadać popijając kawę. U mnie królują omlety z dżemem i naleśniki, ale Twoje propozycje są bardzo kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... dziękuję :) Jeżeli lubisz omlety i naleśniki, bananowe racuszki na pewno przypadną Ci do gustu. Bardzo szybkie w wykonaniu, a smakują naprawdę nieźle. Mają coraz więcej zwolenników :)

      Usuń
  4. Jak ja się cieszę, że do Ciebie zawitałam! Także uwielbiam tego typu zdrowe i smaczne śniadanka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... to ja się cieszę jeszcze bardziej :) Teraz to mnie dopiero zmotywowałaś do działania!
      Zdrowych przepisów będzie jeszcze więcej, obiecuję :)

      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  5. Dla mnie idealne, Mąż nigdy by nie zjadł! :D Jestem totalnym śniadaniowym łasuchem, a dla drugiej połowy idealne są wędliny i mięsa. Zastanawiam się czy takie placuszki bananowe są dobre tylko na ciepło czy ewentualnie można byłoby je zrobić dzień wcześniej i jeść rano na chłodno? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... oj zdecydowanie racuszki można zjeść na drugi dzień, nie trzeba ich podgrzewać, bo smakują równie dobrze :) Jest to mój ulubiony zestaw śniadaniowy, oprócz owsianki oczywiście :)

      Usuń

Nie zgadzam się na kopiowanie zdjęć, grafik i treści. Obsługiwane przez usługę Blogger.